Pancha karma ontgiftingskuur

Dit is een 5000 jaar oude ontgiftingskuur van traditioneel gezien 21 dagen. Hierbij wordt het lichaam gereinigd van diep gewortelde afvalstoffen. Deze ontgiftingskuur kan gevolgd worden als therapie voor allerlei soorten aandoeningen, om het immuunsysteem te versterken of gewoon ter onderhoud van een gezond en krachtig lichaam.


Hier in het instituut worden de kuren georganiseerd voor een periode van 7, 10, 14 of 21 dagen. Dit afhankelijk van de klachten van de patiënten.

ontgiftingskuur


Uit welke vijf handelingen bestaat de pancha karma ontgiftingskuur?

Pancha karma betekent letterlijk vertaald vanuit het Sanskrit: vijf (pancha) actie’s (karma). Het staat voor de vijf primaire actie’s of procedure’s die Ayurveda gebruikt om het lichaam te reinigen van al wat lichaamsvreemd is.
Deze vijf actie’s zijn:

  1. Vamana (braaktechniek): Deze techniek heeft tot doel om de maag of het eerste deel van de spijsvertering van giftige stoffen te ontdoen. Deze behandeling wordt niet gegeven aan te mageren of zwakke mensen.
  2. Virechana (Purgeren): Deze techniek heeft tot doel het reinigen van de dunne en de dikke darm.
  3. Basti (Reinigende en voedende klysma’s): Met deze techniek wordt er via de endeldarm olie of kruidenaftreksels in de dikke darm ingebracht. Afhankelijk van de gebruikte vloeistoffen en hoeveelheid kan dit voedend of reinigend zijn.
  4. Nasya: Kruidenoliën en ghee worden via de neus ingebracht. Deze behandeling kan voedend of eliminerend zijn en wordt gegeven voor verschillende klachten. Het heeft een zeer positieve werking op de voorhoofd- en bijholten. Deze behandeling heeft een reinigende werking op alle zintuigen.
  5. Rakta-Mokshana: Behandeling die dient om het bloed lokaal te reinigen en te zuiveren. Wordt toegepast bij bloeduitstortingen en bloedonzuiverheden.

ontgiftingskuur


Uit welke drie stadia bestaat de pancha karma ontgiftingskuur?

Pancha karma is echter meer dan deze vijf procedures om het lichaam te reinigen en te verjongen. Het is een proces dat uit drie verschillende stadia bestaat:

  • Het eerste stadium van de ontgiftingskuur (de voorbehandeling of Purva Karma) bestaat uit een aantal procedures die het lichaam voorbereiden op het lossen van opgeslagen toxines.
  • Het tweede stadium van de ontgiftingskuur (de eigenlijke Pancha Karma) richt zich op het elimineren van deze toxines. Afhankelijk van de klachten van de patiënten worden enkele van de 5 actie’s uitgevoerd.
  • Het derde stadium van de ontgiftingskuur (de nabehandelinge of Paschat Karma), zijn procedures die het lichaam helpen om het verteringsvuur te sterken en de lichaamsweefsels te verjongen. Deze nabehandelinen zijn gericht op het voeden, sterken en balanceren van de gezuiverde lichaamsweefsels. Op deze wijze zuivert Pancha Karma het lichaam, versterkt het immuunsysteem en balanceert het lichaam.

Het resultaat van de Pancha Karma ontgiftingskuur is een gezuiverd en gebalanceerd lichaam met een versterkt immuunsysteem zodat dat de levensenergie beter gaat stromen en de mens zich lichamelijk en geestelijk gezonder voelt.

Na de behandeling ervaart men in geestelijk opzicht meer helderheid en in lichamelijk opzicht een beter functioneren. In samenspraak met de therapeut en Dr. Lele wordt het programma voor u persoonlijk opgesteld. Over het algemeen worden niet alle 5 de Karma’s gegeven maar enkel deze die voor de patiënt van toepassing zijn in verband met de klachten.